Wat je allemaal kan doen met een oude computer of laptop

Heb je nog een oude pc of laptop op zolder staan?

Uiteraard kun je deze op Marktplaats zetten of naar de milieustraat brengen. Maar er zijn ook genoeg andere opties waarvoor je de ongebruikte oude computer of laptop weer voor kunt gaan gebruiken.

 • BOINC rekenkracht voor de Wetenschap
  Met BOINC zet je de rekenkracht van je pc in voor wetenschappelijke onderzoeken. Met deze ‘distributed computing’-technologie wordt de rekenkracht van vele pc’s gebundeld voor complexe berekeningen. 
  Download BOINC
 • Qimo een Linux-distributie voor kinderen
  Je kunt ook kleine kindjes veilig achter de pc neerzetten. Qimo is een Linux-distributie die een kindvriendelijke omgeving aanbiedt, waarin kinderen bijvoorbeeld spelletjes kunnen spelen of educatieve programma’s starten.
  Download Qimo hier
 • Anoniem internetten met Trails
  Tails is een besturingssysteem dat speciaal ontwikkeld is om veilig en anoniem te internetten. Handig om bijvoorbeeld mee te internetbankieren of te surfen zonder dat je gevolgd wordt door talloze advertentiebedrijven.
  Download Tails hier
 • Windows PC online fotogalerij met Gallery
  Een andere leuke optie is van je Windows-pc een fotogalerij te maken, die je online kunt benaderen. Een soort eigen versie van Flickr, maar dan volledig in eigen beheer.
  Download Gallery hier
 • Backups maken van de nieuwe computer op de oude computer met FreeNas
  FreeNAS is een soort besturingssysteem dat van je pc een NAS maakt. Bedenk wel dat je pc doorgaans veel meer energie verbruikt dan een gewone NAS en daardoor op lange termijn hogere energiekosten met zich meebrengt.
  Donwload FreeNas hier


, ,